top of page

Стара школа чи сучасні технології: як приготувати запашну каву вдома?

Погана погода, любов до кави в ліжко на сніданок, віддаленість від кав'ярні, священний ранковий ритуал, локдаун врешті-решт — у кожного з нас різні причини готувати каву вдома. Ароматна смачна кава приготована в домашніх умовах — це мистецтво, яке викарбовується довгим шляхом спроб і невдач. Давайте розберемося, які є методи приготування запашної та насиченої кави без залучення дорогих і масивних кавомашин, та в чому їхні особливості.



White coffee beans


Турка

Вірогідно, найстаріший метод приготування кави в спеціальному металічному чи керамічному посуді з вузьким горлечком, найчастіше мідній турці, або як її ще називають джезві чи ібрику. На відміну від більшості інших методик тут ідея саме у варці, а не в запарюванні. Приготувати каву в турці дуже легко, а також зручно додавати улюблені спеції. Для м’якого напою підійде арабіка з нотками фруктів та карамелі. Якщо вам до смаку кава з пінкою, помішуйте напій у процесі приготування.


Заварювання в улюбленій чашці

До XIX століття не існувало такого різноманіття кавоварок, які ми маємо сьогодні. З доступних була лише турка, проте істинні гурмани скептично ставились до варіння кави, вважаючи, що так зникає її природній смак. Мода на максимально просте й швидке заварювання повернулась у 1990-х, коли звичайні споживачі вже напилися розчинної кави, а часу на заварювання не вистачало. Можна просто залити каву з цукром або без гарячою водою, або попередньо попередньо покласти її у паперовий фільтр-пакетик, аби гуща не потрапила у напій.


Френч-прес

Високий келих з кришкою та фільтром для заварювання кави — найпростіший спосіб приготування. Кава заливається окропом, а потім спеціальний фільтр-ситечко віджимає осад. Цей спосіб зберігає у напої більше кофеїну, ефірних олій та антиоксидантів. Підходить для тих, хто не має часу на процес, заварює каву в дорозі або на велику компанію. За схожою схемою працює Soft Brew, схожий на заварник для чаю у вигляді чайничка із вбудованим металевим фільтром.


Гейзерна кавоварка (мока)

Чудовий варіант для прихильників еспресо. Мока складається з двох відсіків: у нижній заливається вода, а верхній призначений для кави. Напій заварюється під тиском гарячої пари, виходить досить міцним і зберігає максимум смаку, тому для нього доречно використовувати сорти кави, призначеної для еспресо, наприклад, класичну суміш 5 сортів арабіки. Такий спосіб приготування вважається одним з найшвидших.


Пуровер

Pour over — методика заварювання фільтр-кави, коли залитий зверху окріп проходить через конусну воронку зі спеціальним паперовим фільтром, куди засипана мелена кава. За таким принципом діє безліч пристроїв як калита, кемекс, харіо V60, меліта, The Bee House, The Clever Dripper, кожен з яких має свої нюанси приготування. Серед переваг можна відмітити простоту, швидкість і збереження аромату.




Кавоварка крапельна

Проста у використанні електрична кавоварка, в якій використовується принцип фільтрації, коли розігріта вода проходить через мелену каву. Дуже зручний і простий спосіб приготування, коли ви мінімально приймаєте участь у процесі. Чудовий варіант для тих, хто любить легке американо, а от фанатам еспресо варто вибрати щось інше. Крапельні кавоварки можуть бути з вбудованою кавомолкою або без неї, на що варто звернути увагу, якщо збираєтесь купити таку.


Вакуумний сифон (габет)

Найбільш видовищний пристрій і метод приготування. Вода нагрівається спиртовим чи газовим пальником, а поміщена у верхню ємність кава заварюється висхідним паром. Коли полум'я гасне, під дією гравітації заварена кава ефектно ллється через фільтр в нижню посудину. Напій зберігає тонкі ноти природного смаку та аромату кави.


Аеропрес

Пристрій, винайдений 2005 року, діє за принципом шприцу. Спочатку мелена кава замочується гарячою водою, а потім пропускається вручну циліндричним поршнем через спеціальні фільтри. Головна перевага у збереженні максимально чесного смаку і насиченого кольору напою. Якщо у вас сорт кави з багатогранною грою смакових нот, наприклад, наша арабіка Колумбія ексельсо з фруктовими і шоколадними відтінками, то спробуйте максимально їх розкрити через аеропрес.



Варто пам'ятати, що заварюючи різну каву одним і тим самим шляхом ви отримаєте різний результат, а отже шлях до ідеальної домашньої кави лежить через терни до зірок. Проте ми віримо, ви впораєтесь, а ми допоможемо у ваших експериментах різноманіттям сортів меленої та кави в зернах.


bottom of page