top of page

Лайфхаки приготування кави в турці

За багато століть до того, як італійці винайшли еспресо-машину, до того, як німецька домогосподарка запатентувала методику фільтр-кави, 1564 року у Стамбулі відкрилась перша громадська кав'ярня. Саме турки подарували Європі цей «божественний» напій і декілька віків єдиним агрегатом для приготування кави залишалась турка. Турка, джезва, ібрик — предмет, який можна знайти і на сучасних кухнях, адже це максимально доступний в домашніх умовах метод приготування кави.


Проста по своїй суті процедура має безліч нюансів, тому давайте з'ясуємо, як правильно готувати каву в турці.


Cezve

Розуміння процесу: як готувати каву по-турецьки


Традиційно кава по-турецьки готується на піску, розпеченому сонцем. Донині в деяких кав'ярнях у східному стилі використовується дана методика: джезву рухають у нагрітому кварцовому піску, то занурюючи по шийку, то дістаючи назовні. Навіть якщо варити каву в турці на плиті, суть процесу визначає його специфіку:

  • заварювати каву в турці неможливо, її необхідно саме варити, що суттєво відрізняється від всіх інших методик, про які ми розповідали в окремому огляді;

  • варіння кави в турці досить тривала процедура, аби сповна розкрити аромат і смак напою;

  • кава не фільтрується, тому виходить насиченою, густою й тягучою.


Турка для кави може бути виготовлена з міді, глини, кераміки, бронзи срібла. Класична мідна турка використовувалась турецькою знаттю, глиняна — бідняками. В металевій турці напій рівномірно й швидше нагрівається й холоне, дозволяючи повністю контролювати варіння. Прихильники приготування кави в глиняній джезві стверджують, що такий посуд краще розкриває смак і аромат напою, хоча й затягує процес.



Як вибрати каву для приготування в турці?


Сорт.

Робусту відкрили лише у XVIII столітті, тому за три століття до цього в турку могла потрапити лише арабіка. Саме її, з більш вираженим смаком і ароматом, рекомендують для приготування в джезві. Робуста під час приготування в турці видає надзвичайну гіркоту, а надто міцний напій при щоденному вживанні може відобразитись на здоров'ї. Прихильникам кави з гірчинкою, пропонуємо спробувати наш насичений і міцний сорт арабіки Замбія.


Обжарка.

Щоб зварити хорошу каву в турці обирайте зерна середньої або слабкої обжарки. Якщо готувати в турці дуже обсмажену темну каву, напій може видати сильну гіркоту й виражений запах горілого.


Помел.

Віддавайте перевагу дрібному або надтонкому помелу, адже саме він, якщо правильно зварити натуральну каву в турці, допомагає максимально розкрити всі смакові й ароматичні ноти напою. Про особливості різних ступенів помелу ми розказували в окремій статті.



Схід — справа делікатна: як правильно варити каву в турці


  1. Якщо є така можливість, каву варто молоти безпосередньо перед приготуванням.

  2. Використовуйте лише фільтровану або чисту бутильовану воду, але не занадто м’яку.

  3. Стандартні пропорції для напою: 10 г кави на 100 мл води, але враховуйте і власні вподобання.

  4. Якщо ви виходите за рамки традиційного рецепту, цукор, мед, молоко і спеції можна додавати відразу в джезву разом із кавою.

  5. Класична кава по-турецьки мішається лише один раз, але дехто вважає за краще робити це регулярно, наприклад, аби досягти більш щільної піни.


Насипте каву та інші сухі інгредієнти (цукор, спеції) в турку й залийте половиною запланованого об'єму води. Зачекайте, доки на поверхні зникнуть бульбашки й долийте залишки води з попередньо розчиненими в них рідкими інгредієнтами (молоко, мед тощо). Рівень води має бути трохи нижче завуженої шийки турки. На плиті налаштуйте найменший допустимий вогонь і поставте джезву. Через хвилину один раз перемішайте каву. Як тільки починає підніматися піна — одразу переливайте каву у теплу чашку. Напій не повинен кипіти! Подавайте через 2-3 хвилини, коли гуща осяде.



Coffee making in cezve

Ідеї рецептів смачної кави в турці


Кава по-арабськи.

Чайну ложку цукру обсмажте в турці до старту карамелізації, додайте 100 мл води і закип’ятіть. Зніміть з вогню, додайте 10 г меленої кави й 1 столову ложку холодної води. На повільному вогні доведіть до підняття піни.


Кава по-віденськи.

Зваріть міцну каву в турці. В теплу чашку налийте 35 мл напою. Доки осідає гуща, збийте вершки, викладіть приблизно 20 г на каву і посипте тертим чорним шоколадом.


Шпигунська кава

До меленої кави в джезву додайте чверть зубчика часнику, залийте водою з медом і варіть звичним способом.


Класичні рецепти східної кави допускають додавання у напій кардамону, кориці, анісу, кмину, мускатного горіха, імбиру, гвоздики, чорного перцю.


Додавання меду, попередньо розчиненого у воді для заварювання кави, робить напій ситним і ще більш енергетичним.


Кава на молоці приготована в турці стане більш ароматною альтернативою звичайному американо з вершками. Якщо ви надаєте перевагу каві з молоком, наш Фундук в шоколаді стане чудовою базою ваших експериментів.



bottom of page